Læs mere om Portvin i kasserne nedenfor.
Portvin - Historien
HISTORIEN OM PORTVIN
Druer er blevet dyrket i Portugal siden antikken. Strabos skrifter, den store geograf i det antikke Grækenland, viser, at indbyggerne i den nordvestlige del af den iberiske halvø allerede drak vin for to tusind år siden. Romerne, der ankom til Portugal i det andet århundrede f .Kr. og blev i over fem hundrede år, dyrkede vinstokke og lavede vin på bredden af Douro-floden, hvor portvin produceres i dag. I den velstandsperiode, der fulgte efter oprettelsen af Kongeriget Portugal i 1143, blev vin en vigtig eksportvare.
Fremkomsten af portvin, som vi nu kender den, skete dog meget senere. De første vine, der er kendt under dette navn, blev afsendt i anden halvdel af det 17. århundrede.
I 1386 havde Windsor-traktaten etableret en tæt politisk, militær og kommerciel alliance mellem England og Portugal. I henhold til traktaten gav hvert land den anden parts købmænd ret til at opholde sig på dets territorium og handle på lige fod med sine egne undersåtter. Der udviklede sig stærke og aktive handelsforbindelser mellem de to lande, og mange engelske købmænd slog sig ned i Portugal. I anden halvdel af det 15. århundrede blev en betydelig mængde portugisisk vin eksporteret til England, ofte i bytte for salt torsk kendt på portugisisk som bacalhau.
Den britisk-portugisiske handelstraktat fra 1654 skabte nye muligheder for engelske og skotske købmænd bosat i Portugal, hvilket gav dem særlige privilegier og præferencetold. På det tidspunkt var centrum for vinbranchen ikke Porto, som det senere blev, men den elegante nordlige kystby Viana do Castelo, hvis beliggenhed ved Lima-flodens brede munding gjorde den til en pålidelig naturlig havn.
Købmændene importerede varer som uld og bomuldsstof fra England og eksporterede korn, frugt, olie og det, der blev kendt som “det røde Portugal”, den lette, syrlige vin, der blev produceret i nærheden i den frodige Minho-region, især omkring byerne Melgac;o og Monc;åo ..
Marthas pink port
Marthas Pink Port er mere end en portvin:
Det er en forfriskende vin til der er målrettet f dine sanser. Du bliver præsenteret for noter af røde frugter og en intens og overraskende karakter.
Det er en vin fremstillet ud fra en bestemt vinificeringsproces, hvor skindene er i kontakt med mustet i mindre end 48 timer, hvilket giver en intens lyserød farve.
Aldringen sker i rustfrie ståltanke for at bevare vinens unge og frugtige friskhed. Ideel til cocktails.
Borges white 10
Frisk, frugtet, honningmelon, let sirup.
Ekstraordinær hvid portvin. Udmærker sig ved sin farve – lys guld – og ved sin friske og frugtige aroma. I en perfekt kombination af den delikate og vedvarende smag er Borges White forårsagtig, sød og ung.
Marthas tawny 10
Nødder, Dyb Sødme, Druer
Martha’s 10 år gamle Tawny er en formidabel portvin, modnet i egetræsfade.
Vinen er på 19%. En blanding af 6 forskellige druer; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinto Cåo, Tinta Amarela og Tinta Roriz.
Med sin dybe klassiske tawny farve og komplekse smag af nødder og ristede aromaer, afsluttes oplevelsen i en fyldig dvælende dejlig finish.
Marthas vintage 5cl
Mørke Frugter, Krydderier, Tobak
Denne portvin er lagret ca. 2 år på et enkelt stort egetræskar, heraf navnet Single Vat. Portvinen indeholder druerne Touriga Nacional og Touriga Franca. 20% ABV.